hun eng ger
BaBér a Facebookon

Soft Consulting Blog


A bérszámfejtő szoftverek értelemszerűen hasonló alapokon, de különböző logikával működnek. A vállalkozásunk számára optimális program kiválasztásához a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:
  • felhasználóbarát - könnyen és gyorsan kezelhető felületek,
  • naprakész jogszabályi megfelelés: automatikus frissítések
  • többes jogviszonyok egyszerű kezelése,
  • szabad lekérdezések, historikus adatok megjelenítése,
  • szakmai segítségnyújtás, betanítás, oktatás,
  • egyéni igények szerinti paraméterezhetőség,
  • más rendszerekkel való integráció (pl. ERP, számviteli szoftver),
  • folyamatvezérlés, vezetői kontrolling és egyedi fejlesztések lehetősége,
  • több hónapra visszamenőleges számfejtés,
  • költségek, ár-érték arány.

Első lépésben érdemes a hr-es és bérszámfejtő kollégák bevonásával felmérni cégünk igényeit, illetve, hogy milyen területeken szeretnénk fejlődést elérni a program bevezetésével, egyszerűbb vagy egyedibb, komplexebb programra, és milyen funkciók alkalmazására lesz szükségünk. Fontos, hogy a döntés előtt lássuk a szoftvert élesben is működni, illetve, hogy részt vegyünk egy személyes egyeztetésen, ahol igényeink pontos ismeretében szakértői segítséget kaphatunk a cégünk profiljának megfelelő - optimális verzió és csomag kiválasztásához. Így azt is fel tudjuk mérni, hogy a későbbiekben milyen szakmai támogatást biztosítanak számunkra egy probléma, kérdés vagy fejlesztés során. A bérszámfejtő szoftver esetén is igaz, hogy nem feltétlenül az a legjobb megoldás, ha a legkevesebb költséget igénylő lehetőséget választjuk, mert adott esetben a kezdeti, nagyobb mértékű kiadás hosszú távon megtérül, és jelentős mértékű megtakarítást és jobb stratégiai döntéseket eredményezhet.


A BaBér bérszámfejtő program kivételes előnyei 


A BaBér bérszámfejtő program egy korszerű, gyors - számos automatikus funkcióval rendelkező - folyamatos jogszabály-követéssel és automatikus frissítéssel támogatott rendszer, így mindig naprakész a hazai bérszámfejtési jogszabályok terén. A program egy olyan alapbeállítással kerül telepítésre, ami azonnal lehetővé teszi a jogszabályok alapján történő munkát, de a programot és funkcióit az Ön felhasználói igényeinek megfelelően állítjuk össze. A BaBér további előnye, hogy moduláris felépítésének köszönhetően bármikor - széles körűen bővíthető. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szakmai ügyféltámogatás terén cégünk jóval többet tud nyújtani Önnek, mint a hazai bérszámfejtő szoftvereket forgalmazó cégek. Tanácsadóink a bérszámfejtés és a jog terén komolyan képzett és gyakorlott szakemberek, akik részben cégünk bizonyos részlegeinek vezetői is egyben. A megadott munkaidőben mindig elérhetőek, és a fejlesztőkkel folyamatosan egyeztetnek, így bármilyen kérdés vagy probléma esetén – gyorsan tudnak a bérszámfejtéssel kapcsolatos szakmai vagy a programot érintő - technikai segítséget nyújtani. A BaBér bérszámfejtő szoftver megtanulásához cégünk körültekintő oktatást is biztosít Önnek. Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal, vagy kérje ingyenes szoftverbemutatónkat!


Hozzászólás 0 hozzászólás


A szabadság elsődlegesen arra szolgál, hogy a munkavállaló ezen időtartam alatt regenerálódjon és kipihenten, feltöltötten térjen vissza a munkába.
A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben fizetett szabadság jár, amely alapszabadságból és adott feltételek meglétekor pótszabadságból áll.

Az alapszabadság mértéke minden munkavállaló esetében egységesen 20 munkanap.  
Ugyanakkor ezen alapszabadságon felül jogosult lehet a munkavállaló további szabadságra, azaz pótszabadságra. Pótszabadság járhat egyrészt életkorhoz, másrészt tevékenységhez, harmadrészt egészségi állapothoz, negyedrészt gyermek(ek)hez kapcsolódóan. Ebben a sorrendben tekintsük át a pótszabadságokat!

Életkorhoz kötött pótszabadságok:
A munkavállaló részére életkorhoz kötötten, éves szinten a következő pótszabadságok járnak:
-        huszonötödik életévétől 1,
-        huszonnyolcadik életévétől 2,
-        harmincegyedik életévétől 3,
-        harmincharmadik életévétől 4,
-        harmincötödik életévétől 5,
-        harminchetedik életévétől 6,
-        harminckilencedik életévétől 7,
-        negyvenegyedik életévétől 8,
-        negyvenharmadik életévétől 9,
-        negyvenötödik életévétől 10
munkanap pótszabadság.
Megjegyzés: Az életkorral arányos pótszabadság először abban az évben jár a munkavállalónak, amikor a munkavállaló a fenti életévet betölti.

Fiatal munkavállalónak, azaz a 18 év alatti munkavállalónak az életkora kapcsán szintén jár pótszabadság, amely évi 5 munkanap. Ez a szabadság utoljára abban az évben jár, amikor a munkavállaló a tizennyolcadik életévét betölti.

Tevékenységhez kapcsoló pótszabadság:
A föld alatt állandó jelleggel vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár.

Egészségi állapothoz kapcsolódó pótszabadságok:
A munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár, ha a munkavállaló
-        megváltozott munkaképességű,
-        fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy
-        vakok személyi járadékára jogosult.
 
Megjegyzés: Megváltozott munkaképességűnek minősül a munkavállaló, ha a rehabilitációs hatóság vagy jogelődjei által végzett hatályos minősítés alapján
-        akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű,
-        aki legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkezik, az erről szóló szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás, hatósági bizonyítvány, minősítés időbeli hatálya alatt,
-        akinek a munkaképesség-csökkenése 50–100 százalékos mértékű, az erről szóló szakvélemény időbeli hatálya alatt, vagy
-        rokkantsági ellátásban részesül.

Végezetül nézzük meg a gyermekek utáni pótszabadságokat!
A munkavállalónak évenként, a 16 évesnél fiatalabb
-        egy gyermeke után 2,
-        két gyermeke után 4,
-        kettőnél több gyermeke után összesen 7
munkanap pótszabadság jár. Ha azonban a gyermek fogyatékosnak minősül, akkor a pótszabadság fogyatékos gyermekenként 2 munkanappal nő.
Megjegyzés: Fogyatékos az a gyermek, akire tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerinti magasabb összegű családi pótlék került megállapításra.
A gyermekek utáni pótszabadságot először a gyermek születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell megállapítani, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Továbbá pótszabadság jár az apának gyermeke (beleértve az örökbefogadott gyermeket is) születése esetén, amely 10 munkanap.

Végezetül meg kell említeni, hogy a munkavállalót gyermeke 3 éves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg, ha a munkaviszonya legalább egy éve fennáll.

Mi változott a fenti szabadságok kapcsán 2024-ben?
Két változásra kell figyelemmel lenni. Mindkét változás az utóbbiakhoz, azaz a gyermekek kapcsán igénybe vehető szabadságokhoz kapcsolódik.

Az egyik változás a munkavállaló szabadsággal való rendelkezésére vonatkozik. A 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján,
-        a munkáltató évente 7 munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, továbbá
-        a munkáltató a szülői szabadságot is a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki.
2024. január 1-jétől a gyermekes munkavállalók esetében szélesedett azon szabadságos napoknak a száma, amelyekről a munkavállaló rendelkezhet. Azaz, 2024. január 1-jétől a munkáltató a 16 évesnél fiatalabb gyermek(ek)hez kapcsolódó pótszabadságot is a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki.
Megjegyzés: A fentiek kapcsán továbbra is figyelemmel kell lenni arra, hogy a munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie a szabadságra vonatkozó igényét.

A másik változás az apasági szabadsághoz, és a szülői szabadsághoz kapcsolódik. Az Mt. tavalyi szabálya szerint, a munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor, illetve megszűnésekor köteles volt külön igazolást kiállítani a kiadott apasági szabadság, vagy szülői szabadság tartamáról, amelyben fel kellett tünteti a korábbi munkáltató által kiadott apasági szabadság vagy szülői szabadság tartamát is.
2024. január 1-jétől ilyen igazolás kiállítására már nem kerül sor, tekintettel arra, hogy bevezetésre került a foglalkoztatási igazolás.

Foglalkoztatási igazolás: A munkaadó – az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony esetét kivéve – a munkaviszony megszüntetésekor vagy megszűnésekor foglalkoztatási igazolást állít ki. Ez a foglalkoztatási igazolás az, amely többek között tartalmazza a munkaadó által a munkavállaló részére kiadott apasági szabadság vagy szülői szabadság tartamát, feltüntetve a korábbi munkaadó által kiadott apasági szabadság vagy szülői szabadság tartamát is.




Hozzászólás 0 hozzászólás
Lapozás: [1]
Blog archivum